G1000University 7 oktober 2016

van 13.00 uur tot 17.00 uur
Inloop vanaf 12.30 uur met een broodje
 ISVW-hotel, Dodeweg 8 
Leusden (bij Amersfoort) 
43 Deelnemers
Join Us!

Programma

12.30    Inloop – met een broodje voor wie nog niet geluncht heeft

13.00    Welkom en toelichting programma - door Harm van Dijk, Platform G1000.nu

 13.10    ‘G1000 – waar staan we voor aan de lat?’ een hartig woordje door Job Cohen, bijzonder hoogleraar Thorbecke-leerstoel Universiteit Leiden

 13.30    Workshopronde 1:       

  • ‘Free and equal citizenship, Utopia?’  door Jeffrey Green, Associate Professor Politieke Filosofie Universiteit van Pennsylvania

Jeffrey Green neemt ons mee naar de tijd van de Plebeians uit het oude Rome en maakt ons vertrouwd met het idee dat werkelijke gelijkwaardigheid van burgers binnen een liberale democratie niet bestaat: er zal altijd een elite blijven. Wat nu te doen?

  • ‘G1000, een introductie’ – Mirjam Hilhorst-de Pagter, Wervings- en floormanager G1000.nu

Wat is nou eigenlijk een G1000? En wat is het beslist niet? Wat komt er allemaal bij kijken en wat is er nodig voor een succes? Hoe kun je het instrument nog meer inzetten?

14.30    Pauze

15.00    Workshopronde 2:

  • ‘The End of Politicians’ – door Brett Hennig van Sortition Foundation

Democratie heeft ten allen tijde innovatie nodig om te overleven. Brett vind het niet nodig om politici met het hoofd op het hakblok te leggen zoals ten tijde van de Franse Revolutie met de adel gebeurde, maar wil wel een einde maken aan verouderde democratische instituties die gebaseerd zijn op een (te) beperkt aantal gekozen leiders. Hij laat ons zien welke alternatieven er wereldwijd inmiddels ontwikkeld zijn en worden. Een blik in de toekomst van de democratie?

  • De Friese Dorpentop, een G1000 in de provincie - redding van onze lokale democratie? – door Jan Hendrik Jansen, directeur Doarpswurk. Co-referent Marcel Boogers, hoogleraar Innovatie en Regionaal Bestuur Universiteit Twente

Met steun van de Provincie is een zgn. ‘Meanskip-groep’ van Friese burgers aan de slag om op 5 november een Friese Dorpentop te organiseren, in nauwe samenwerking met het Platform G1000. Doarpswurk vervult een initiërende rol. Jan Hendrik Jansen neemt u graag mee in de ideeën over de top en de complicaties die de organisatie voor een hele regio met zich mee brengt. Marcel Boogers geeft zijn visie op de betekenis van deze vorm van democratische vernieuwing voor de toekomst van het lokaal bestuur in de regio.

  • ‘G1000 in cijfers’ – door Johannes ten Hoor en Co van Rooijen, resp. coördinator onderzoek en adviseur onderzoek bij G1000.nu

De deelnemers aan alle G1000-en tot nu toe zijn bevraagd, zowel vooraf als na de G1000. Wie zijn het eigenlijk? Waarom kwamen ze naar de G1000, wat verwachtten ze en wat kwam er van terecht?

16.00    Pauze

16.15    Inzichten uitwisselen in de Agora

16.45    Gezamenlijke afronding

17.00    Borrel

Locatie

ISVW

Dodeweg 8

3832RD Leusden

Openbaar vervoer

Via de website www.9292.nl kunt u voor openbaar vervoer een routebeschrijving zoeken van deur tot deur.

Vanaf NS-station Amersfoort

De ISVW-Stationsshuttle

Via www.stationsshuttle.nl boekt u op voorhand uw rit van het station naar Landgoed ISVW. Ook de terugweg dient u op voorhand te boeken. De shuttle is beschikbaar van maandag tot en met zondag van 08.00-10.00 uur en van 16.00-19.00 uur, daarnaast op zondag van 13.00-14.00 uur tegen een tarief van € 6,00 per persoon. U kunt dit afrekenen bij de chauffeur.  U vindt de shuttle bij de uitgang aan de Barchman Wuytierslaan. Op het perron verwijzen borden naar de ‘uitgang Barchman Wuytierslaan’, u loopt de andere kant op dan naar de stationshal en gaat via de spoorbrug naar de uitgang. Daar vindt u de taxihalte waar, afhankelijk van de aanvragen, een Bestax busje of een Bestax taxi komt om u naar de ISVW te brengen

Regiotaxi

De Regiotaxi is een prima vervoersmiddel voor ongeveer € 5,00 per persoon per rit. Indien u vanaf het station een regiotaxi naar de ISVW wilt bestellen kunt tot 1 uur van tevoren bellen met de regiotaxi (tel. 0900-1122445). Indien u een regiotaxi naar het station wilt bestellen kunt u dit bij de receptie van de ISVW melden. Houdt u in beide gevallen rekening met een wachttijd van ongeveer 30 minuten.

NS Zone-taxi

De NS-zonetaxi is een service voor alleen OV-chipkaarthouders. Kijk voor meer informatie op: www.nszonetaxi.nl/over-ns-zonetaxi/hoe-werkt-het. Van het station naar de ISVW voor € 11,-.

OV fiets

Bij rijwielshop en fietsenstalling Eckman op het stationsplein kunt u voor € 6,- per dag een fiets huren. U dient een legitimatiebewijs mee te nemen en een borg van € 50,- te betalen. OV-fietsen. Hier treft u een kaart en een omschrijving van de fietsroute. Heeft u tijdens uw verblijf op de ISVW tijd over voor ontspanning, dan is een fietstocht door de bosrijke omgeving van Leusden aan te raden.

 
Fietsroute ISVW

Auto

Vanaf Amsterdam, Zwolle of Apeldoorn

Bij Klaverblad Hoevelaken richting Utrecht. Na 5 km. afslag Leusden-Zuid/ Woudenberg. Onder aan deze afslag linksaf onder het viaduct door en direct bij het verkeerslicht rechtsaf. U bevindt zich op de Dodeweg. Nummer 8 vindt u aan uw linkerhand. Er is ruime parkeergelegenheid.

Vanaf Arnhem

Via Rijksweg Arnhem-Utrecht; afslag Maarsbergen richting Amersfoort. Op de rotonde voor Woudenberg rechtdoor, richting Leusden. Doorrijden tot het viaduct van de A28 bij Amersfoort. Voor het viaduct linksaf. U bevindt zich op de Dodeweg.

Vanaf Utrecht

Volg de A28 richting Amersfoort, afslag 6 Leusden-Zuid/Woudenberg. Onder aan deze afslag gaat u bij het verkeerslicht direct rechtsaf (evenwijdig terug langs de A28!). U bevindt zich op de Dodeweg.

Video's

Brett Henning over zijn boek 'The End of Politicians'

Jeffrey Green over "Spectators in Democratic society"

Om je voor te bereiden

Marcel Boogers, (2016), "Een G1000 tegen regionale belangenblindheid", G1000.nu

Job Cohen (2015), "De vierde D", Universiteit Leiden

Harm van Dijk (2014)"Alleen Dialoog helpt ons vooruit", in Binnenlands Bestuur, interview met Jos Moerkamp 21 november 2014

Jeffry Green (2015) "Solace for the Frustrations of Silent Citizenship: the Case of Epicureanism", Department of Political Science, University of Pennsylvania, Philadelphia,PA, USA

Brett Henning, (2016), "The End of Politicians", Unbound.com

Mirjam Hilhorst De Pagter (2015) "G1000 is geen inspraak procedure", G1000.nu

Johannes Ten Hoor (2016),"Deliberatie vanuit deelnemersperspectief", Universiteit Antwerpen

Sprekers

Marcel Boogers, hoogleraar Innovatie en Regionaal Bestuur 

Job Cohen, bijzonder hoogleraar Thorbecke-leerstoel Universiteit Leiden

Harm van Dijk, Platform G1000.nu

Jeffrey Green, Associate Professor Politieke Filosofie Universiteit van Pennsylvania

Brett Hennig, Sortition Foundation

Mirjam Hilhorst-de Pagter, Wervings- en floormanager G1000.nu

Johannes ten Hoor, coördinator onderzoek G1000.nu

Jan Hendrik Jansen, directeur Doarpswurk. 

Co van Rooijen, adviseur onderzoek bij G1000.nu